ОЦІНКА ВПЛИВУ РОЗВИТКУ ЦИФРОВИХ ПЛАТІЖНИХ ІНСТРУМЕНТІВ НА РІВЕНЬ ТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ: МІЖНАРОДНИЙ ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ - Бурак Серан, Мехмет; Ткачик, Леся; Крупка, Ігор; Замасло, Ольга; Матвійчук, Наталія; Демчишак, Назар (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стрімкий розвиток цифровізації платіжної царини та зростання її ролі в досягненні прозорості фінансових потоків і в світі, і в Україні актуалізує дослідження в цьому напрямі для вироблення рекомендацій щодо формування ефективної державної фінансової та фіскальної політики. Метою нашого дослідження є оцінити ефективність упровадження цифрових фінансових інструментів у послабленні тіньових економічних процесів для визначення пріоритетних напрямів державної політики в галузі цифровізації платіжної царини. Досліджено взаємозв’язок між поширенням цифрових платіжних інструментів і динамікою тіньової економіки на прикладі України та Польщі. Для оцінювання щільності та напряму зв’язку між цими показниками застосовано метод кореляції Фехнера, що дозволило визначити узгодженість тенденцій змін відповідних показників у досліджуваних країнах. Результати дослідження свідчать про наявність оберненого статистичного зв’язку між зростанням частки безготівкових операцій і скороченням рівня тіньової економіки, що підтверджує детінізаційний потенціал цифровізації платіжної інфраструктури. Величина коефіцієнтів кореляції (0,5) доводить, що для боротьби з тіньовою економікою необхідно вживати заходів також у податковій галузі, галузі інституційного забезпечення, правової бази та фінансів загалом. Водночас виявлено значне використання електронних платіжних засобів і депозитних банкоматів у неформальній економіці в Україні, що потребує підвищення ефективності контролю за використанням цих інструментів. У дослідженні враховано також рівень доходів у країнах і чітко простежено, що в країнах вз вищими доходами вища частка безготівкових розрахунків і нижчий рівень тіньової економіки.