ОЦІНЮВАННЯ ЗАГРОЗ ФІНАНСОВІЙ ТА ІННОВАЦІЙНІЙ БЕЗПЕЦІ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ ГАЛУЗІ НА МІКРО- ТА МАКРОРІВНЯХ - Горняк, Ольга; Батюк, Роман; Сеник, Петро; Гомольська, Вікторія; Рябцев, Василь; Соловйов, Валерій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У дослідженні вивчено загрози фінансовій та інноваційній безпеці підприємств готельно-ресторанної галузі на мікро- та макрорівнях. Актуальність теми зумовлена тим, що функціонування підприємств цієї галузі відбувається в умовах тривалого посткризового тиску, який сформувався під впливом наслідків пандемії COVID-19, повномасштабного вторгнення, інфляційно-цінової нестабільності, інфраструктурних обмежень, кадрових втрат і прискореного поширення технологій на базі штучного інтелекту. Метою дослідження є оцінка загроз фінансовій та інноваційній безпеці підприємств готельно-ресторанної галузі та формування ієрархічної моделі їхніх взаємозв’язків для визначення пріоритетності управлінського реагування. Методологія дослідження поєднує системний підхід, аналіз і синтез, класифікацію, індукцію й дедукцію, формалізацію, експертне оцінювання, графічні й табличні методи, а також ієрархічне моделювання на основі теорії графів, бінарних матриць залежності й матриць досяжності. У межах дослідження виокремлено такі зовнішні загрози макрорівня: воєнно-безпекову нестабільність, інфляційно-ціновий тиск, скорочення платоспроможного попиту й мобільності споживачів, енергетичні й інфраструктурні збої, обмеження доступу до кредитних та інвестиційних ресурсів, кадрово-міграційний тиск, технологічне відставання та нерівний доступ до технологій на базі штучного інтелекту. До внутрішніх загроз мікрорівня віднесено недостатність власного оборотного капіталу, нестабільність грошових потоків, високу залежність від зовнішнього фінансування, кадрову нестабільність, слабкість обліково-аналітичного забезпечення управління, низький рівень цифрової зрілості й недостатню готовність до впровадження технологій на базі штучного інтелекту. Ієрархія загроз установлена так, що базовий рівень формують первинні дестабілізатори, саме вони запускають ланцюги вторинних і похідних загроз. У результаті встановлено, що для підприємств готельно-ресторанної галузі критичне значення має поєднання зовнішнього кризового тиску із внутрішньою фінансовою, кадровою, аналітичною та цифровою вразливістю. Запропонований підхід надає можливість підвищити обґрунтованість управлінських рішень щодо зміцнення фінансової та інноваційної безпеки підприємств, а також формує підґрунтя для подальшого емпіричного наповнення моделі й практичного використання її результатів у системі антикризового управління.