ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Парубчак, Іван; Криничко, Лілія; Мотайло, Олексій; Дмитренко, Ігор; Захаров, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено теоретичні, методичні та прикладні засади формування й реалізації державної політики забезпечення фінансової стійкості системи охорони здоров’я в умовах невизначеності. Актуальність теми визначається тим, що система охорони здоров’я функціонує під впливом послідовного нашарування пандемічних, воєнних, макроекономічних і технологічних шоків, що вимагає переосмислення підходів до державного фінансування, бюджетного реагування та управлінської адаптивності. Метою дослідження є розробка теоретико-методичного підґрунтя й прикладного інструментарію для оцінювання фінансової стійкості системи охорони здоров’я й вироблення пропозицій щодо вдосконалення державної політики в цій царині. У роботі побудовано інтегральний індекс фінансової стійкості системи охорони здоров’я, оцінено вплив макроекономічних і кризових чинників на його динаміку, а також сформовано базовий, напружений і адаптивний сценарії для нашої країни на 2026–2030 роки. Доведено, що стійкість системи охорони здоров’я визначається не лише масштабом державних витрат, а й структурою джерел фінансування, рівнем прямого фінансового навантаження на населення, стабільністю бюджетного пріоритету охорони здоров’я та здатністю держави впроваджувати технології на базі штучного інтелекту в управління фінансовими потоками. Практична цінність роботи полягає в можливості використання її результатів державними органами влади для вдосконалення бюджетної політики, розвитку програми медичних гарантій і формування адаптивних механізмів забезпечення фінансової стійкості системи охорони здоров’я.