ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРНИХ МЕХАНІЗМІВ ІНТЕГРАЦІЇ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ НА ЕНЕРГЕТИЧНУ БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ ЗА ФІНАНСОВИХ УМОВ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПЕРЕХОДУ - Андріяш, Вікторія; Тресков, Андрій; Ахромкін, Андрій; Єременко, Владислав; Лантух, В'ячеслав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено регуляторні механізми інтеграції відновлюваних джерел енергії та їхній вплив на показники енергетичної безпеки держави з урахуванням фінансово-кредитних умов енергетичного переходу. Актуальність теми посилюється тим, що сучасна трансформація енергетики відбувається під одночасним впливом постпандемічних наслідків COVID-19, воєнно-енергетичних шоків, порушення логістичних ланцюгів, цінової волатильності на енергетичних ринках, а також зростання попиту на електроенергію, пов’язаного з поширенням цифрової інфраструктури й технологій на базі штучного інтелекту. Мета дослідження полягає в оцінюванні впливу регуляторних механізмів інтеграції відновлюваних джерел енергії на показники енергетичної безпеки держави, а також в обґрунтуванні фінансово-кредитних умов, за яких енергетичний перехід набуває більшої стійкості. Емпіричну основу становлять дані для 20 країн Європейського Союзу за 2014–2023 роки. У дослідженні побудовано інтегральний індекс енергетичної безпеки на основі трьох нормалізованих складових, а саме чистого електроімпорту, частки викопної генерації та вуглецевої інтенсивності виробництва електроенергії. Для оцінки впливу регуляторного середовища використані моделі об'єднаних звичайних найменших квадратів, фіксованих і випадкових ефектів, а також діагностичні процедури перевірки мультиколінеарності й гетероскедастичності. Також проведене додаткове аналітичне зіставлення безпекових результатів з індикативними фінансовими параметрами, зокрема волатильністю гуртових цін на електроенергію, орієнтовною вартістю боргового капіталу для нових проєктів у галузі відновлюваної енергетики, витратами на балансування та роллю публічних і гарантованих механізмів фінансування. Результати показали, що на міжкраїнному рівні сильніше регуляторне середовище пов’язане з вищим рівнем енергетичної безпеки, водночас у часовій динаміці всередині країни найсуттєвіший позитивний ефект забезпечується фактичним зростанням частки відновлюваних джерел енергії.