FINTECH І СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО: МЕХАНІЗМИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Халатур, Світлана; Павлова, Галина; Масюк, Юлія; Бровко, Лариса; Водолазська, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті розглянуто взаємодію між фінансовими технологіями (фінтех) і соціальним підприємництвом як ключовими рушійними силами сталого розвитку в цифровій економіці. Особливу увагу приділено трансформації традиційних фінансових систем під впливом цифрових інновацій та їхньому впливу на вирішення соціальних і економічних викликів. У дослідженні проаналізована роль інструментів фінтех у розширенні фінансової інклюзії, спрощенні доступу до фінансових послуг для вразливих соціальних груп, зниженні трансакційних витрат і підвищенні ефективності соціальних підприємств. Установлено, що цифрові платіжні системи, платформи краудфандингу, технології блокчейну, P2P-кредитування та мобільний банкінг сприяють формуванню більш прозорих, доступних та адаптивних бізнес-моделей, орієнтованих на створення соціальної цінності. Автори обґрунтовують, що соціальне підприємництво в поєднанні з фінтех-рішеннями формує інноваційне інституційне середовище, здатне підтримувати стале економічне зростання та зміцнювати соціальну згуртованість. Фінтех-екосистема розширює можливості для залучення інвестицій у соціально орієнтовані проєкти, підвищує підзвітність і прозорість фінансових операцій, а також стимулює розвиток інклюзивного підприємництва. У цьому контексті фінтех розглядають не лише як технологічне явище, а й як механізм досягнення Цілей сталого розвитку, зокрема в царинах скорочення бідності, забезпечення гідної праці, зменшення нерівності й сталого економічного розвитку. Запропонована концептуальна модель демонструє, що сталий розвиток під час цифрової епохи формується завдяки інтеграції технологічних інновацій, соціальної відповідальності й інституційної адаптивності. Дослідження доводить, що фінтех і соціальне підприємництво слід розглядати як взаємопов’язані складові сучасної соціально-економічної системи, які разом підвищують економічну стійкість, сприяють інклюзивному зростанню та покращують здатність суспільства реагувати на глобальні кризи й невизначеності. Отримані результати підтверджують, що синергія між фінтехом і соціальним підприємництвом створює передумови для тривалої соціально-економічної рівноваги та формування сталого цифрового господарства.