ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ АГРОДРОНІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Криштанович, Світлана; Піроженко, Наталія; Соколік, Лариса; Коцюрба, Ольга; Хаварівський, Устим; Тарнавський, Михайло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стаття присвячена дослідженню державного регулювання фінансового забезпечення використання агродронів у сільському господарстві. Актуальність теми зумовлена потребою технологічної модернізації аграрного виробництва при зростанні виробничих витрат, ускладненні доступу до кредитних ресурсів, дефіциті трудових ресурсів, порушенні логістики та посиленні воєнно-логістичних ризиків. Агродрони розглянуто як інструмент підвищення точності агротехнологічних операцій, оптимізації використання добрив і засобів захисту рослин, скорочення втрат ресурсів і посилення адаптивності аграрних виробників до нестабільного зовнішнього середовища. Методологічну основу дослідження сформовано на основі загальнонаукових та економіко-математичних методів, зокрема теоретичного узагальнення, систематизації, порівняльного аналізу, нормалізації показників, інтегрального оцінювання, ранжування, регресійного моделювання та сценарного аналізу. У статті запропоновано інтегральний індекс фінансового забезпечення використання агродронів, який поєднує показники фінансової підтримки, доступності кредитних ресурсів, площі релевантних культур, урожайності, виробничого витратного навантаження та воєнно-логістичного ризику. На основі побудованої моделі оцінено зв’язок між рівнем фінансового забезпечення та очікуваним економічним ефектом використання агродронів. Також автори порівнюють альтернативні сценарії державної підтримки, зокрема відсутність підтримки, часткову компенсацію, пільговий лізинг і комбіновану модель фінансування. Результати дослідження показали, що фінансове забезпечення має статистично значущий позитивний вплив на економічний ефект використання агродронів. Найвищий рівень фінансової готовності в побудованій моделі спостерігається в регіонах із потужною аграрною базою, більшими площами релевантних культур і нижчим рівнем воєнно-логістичних ризиків. Сценарне оцінювання засвідчило, що державна підтримка істотно зменшує первинне фінансове навантаження на аграрних виробників і скорочує строк окупності агродронів. Найбільш ефективною є комбінована модель, яка передбачає поєднання часткової компенсації та пільгового фінансування, що особливо важливо для розширення доступу малих і середніх аграрних виробників до технологій точного землеробства.