МАЙНОВА БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН: СУТНІСТЬ ТА ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Baranovskyi, О. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2016)
В статті розглянуті національні інтереси в сфері майнової безпеки громадян, суб’єктів господарювання і держави. Наголошено, що майнова безпека є неодмінною складовою безпеки людини. Доведено, що низький рівень життя населення, соціальна нерівність і зубожіння населення є загрозою фінансовій безпеці громадян і економічній безпеці держави. З’ясовано сутність бідності, виявлено її різновиди та існуючі підходи до визначення її межі, наведено оцінки рівня бідності в світі загалом, а також в країнах ЄС, США, Південній Азії та Африці, Росії і Україні. Проаналізовані існуючі погляди на сутність майнової безпеки громадян та запропоновано її авторське визначення. Представлене авторське бачення чинників, що зумовлюють стан майнової безпеки громадян. Визначені наявні і потенційно можливі загрози майновій безпеці громадян та запропоновано перелік індикаторів для визначення її рівня.