ФІНАНСОВА СТАБІЛЬНІСТЬ БАНКУ ТА НАПРЯМИ ЇЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Maslovа, A. U.; Musiienko, O. M.; Fedorchenko, P. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2016)
У статті розглядаються поняття «стабільність банку» та «фінансова стабільність банку». Узагальнені основні підходи щодо розкриття сутності фінансової стабільності банку. Сформульовані основні критерії, що визначають фінансову стабільність банку, а також фактори, що впливають на її рівень. Коротко розглянуто інституційну будові забезпечення фінансової стабільності в Україні. Окремо досліджено сучасні ризики банківського сектору, які впливають на показники його діяльності та створюють ризики його нестабільності. Серед ризиків виділені кредитний, юридичний, валютний ризики, а також ризики ліквідності, прибутковості та достатності капіталу. У підсумку статті запропоновані групи заходів для підвищення рівня фінансової стабільності банків в сучасних умовах економічної нестабільності. Серед запропонованих заходів виділені заходи стабілізації з боку НБУ, з боку банків та з боку органів влади.