«ЕФЕКТ ЧАСУ ДОБИ» ЯК АНОМАЛІЯ ГІПОТЕЗИ ЕФЕКТИВНОГО РИНКУ - Plastun, O. L.; Makarenko, I. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2016)
One of the most critical arguments for the implementation of the efficient markets hypothesis is the presence of so-called «anomalies», that is, empirical evidence of abnormal Одним з найбільш критичних аргументів щодо виконання гіпотези ефективного ринку є наявність так званих «аномалій», тобто емпіричних доказів ненормальної поведінки цін на активи, які не узгоджуються з ринковою ефективністю. Більшість праць у цьому напрямі не враховують при дослідженні аномалій транзакційних витрат. Їх наявність впливає на той факт, що трейдери можуть не мати можливість отримати надприбуток. У цій роботі досліджується можливість отримання прибутку через реплікацію дій трейдерів в межах аномалії «ефекту часу доби». Аналіз цієї аномалії базується на діях торгового робота, який моделює дії трейдерів та враховує змінні транзакційні витрати (спреди). Результати роботи передбачають, що торгові стратегії, націлені на використання денних паттернів («ефектів часу доби») не генерують надприбутків. Більше того, не існує значної різниці між докризовим, кризовим та посткризовими періодами у цьому контексті.