ДЕЛЕГУВАННЯ ТА САМОМЕНЕДЖМЕНТ ЯК ТЕХНОЛОГІЇ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - Пересунько, В. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2014)
Визначено основні завдання керівника для управління персоналом на демократичних засадах. Доповнено сукупність методів управління групою демократичних методів, основними серед яких визначено делегування та самоменеджмент. Досліджено, узагальнено та систематизовано погляди на сутність поняття делегування, уточнено його зміст та визначено переваги в процесі застосування.